>
HemEvenemang
Evenemang
tisdag 19 november 2024
Okända brev av Mariel Proust
Så rubricerar Rönnells antikvariat det evenemang den 19 november där Emi-Simone Zawall och Marcia Sá Cavalcante Schuback presenterar de två skrifter med Proustbrev, som medlemmar fått skickade till sig.
Deltagare under kvällen är utöver de nyss nämnda, Jan Stolpe som översatt, Magnus Florin som leder kvällens samtal, Philip Zandén som läser breven för oss samt Peter Schuback och Ulla Schuback som på cello respektive piano framför musik av Reynaldo Hahn, Anton Webern och Claude Debussy.
Missa inte tillfället att få veta mer om brevens mottagare, om kopplingen mellan ett av dem och Brasiliens Marcel Proustsällskap eller få svar på frågor du ställt dig när du läst skrifterna.
Fri entré, ingen föranmälan, kom i tid, antalet platser är begränsat. (Ingen inspelning eller direktsändning.)
Välkommen,
önskar Marcel Proust-sällskapets styrelse
Ett samarbete mellan Svenska Akademien, Marcel Proust-sällskapet, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.
Evenemang
lördag 9 november 2024
Carl Lindgren om Proust – liv, lidande och läkare
Välkommen att ta del av en presentation av en svensk biografi om Marcel Proust.
Den 9 november klockan 13 samtalar Carl Lindgren, författare till Proust – liv, lidande och läkare, om sin nyutkomna bok med kollegan Rolf Ahlzén. Bokförläggare Trygve Carlsson introducerar boken, som finns till försäljning efter samtalet.
Kan du inte närvara på plats kan du se samtalet via länken: https://www.youtube.com/live/BC-7TtajoiU?si=M_tZZ5V6ZppE2EHu
De franska och engelska biografier om Proust som hittills publicerats har framför allt en litteraturvetenskaplig ansats. Proust själv har ägnats ringa uppmärksamhet anser Carl Lindgren. Som läkare och medicinhistoriker vill han beskriva Prousts subjektiva lidanden, från det att han som nioåring fick sitt första astmaanfall till det sista andetaget. Boken skildrar de behandlingar Prousts många läkare rekommenderade och exemplifierar hur han använt dessa upplevelser i romansviten.
På scenen:
Carl Lindgren, disputerad barnläkare, litteraturvetare
och kulturskribent. Han har publicerat en rad artiklar i
såväl akademiska som populärvetenskapliga tidskrifter
med fokus på det korsbefruktade gränslandet mellan
medicin och litteratur, är redaktör för Svensk
Medicinhistorisk Tidskrift och ordförande för Marcel Proust-sällskapet.Rolf Ahlzén, läkare och docent i medicinsk humaniora. Han skrev sin avhandling om litteratur och medicin och har under lång tid varit engagerad i medicinens etiska frågor samt arbetat inom allmänmedicin och psykiatri. I dag undervisar han på läkarprogrammet i Örebro.
Vid bokbordet: Trygve Carlsson, förlagschef Carlsson bokförlag.
Läs mer om boken här: https://www.carlssonbokforlag.se/collections/senaste-startsidan/products/marcel-proust-livet-lidandet-och-lakarna
Evenemang
lördag 7 september 2024
Proust och politiken
Torsten Rönnerstrand inleder hösten med ett föredrag om Proust och politiken.
Torsten Rönnerstrand är historiker, samhällsvetare samt fil. dr och docent i litteraturvetenskap, därtill en flitig föreläsare och frilansjournalist i en rad tidningar och tidskrifter. I tidskriften Opulens har han tidigare publicerat en artikel med samma rubrik som det aktuella föredragets.
Se föredraget i efterhand via Prousttube, som du hittar via menyn "Youtube".
Evenemang
lördag 1 juni 2024
Christophe Premat om Marcel Prousts förhållande till judendomen
Välkommen till Marcel Proust-sällskapets sista programpunkt för terminen, den 1 juni klockan 13.00. Då kommer universitetslektorn och docenten i franska vid Stockholms universitet, Christophe Premat, att tala om Marcel Prousts förhållande till judendomen. Vi delar också ut två nya skrifter till våra medlemmar.
Christophe Premat är statsvetare, utbildad vid Sciences Po i Paris. Mellan 2014 och 2017 var han som medlem av det socialistiska partiet ledamot av franska nationalförsamlingen för valkretsen Nordeuropa. 2021 utsågs han till Årets lärare vid Stockholms universitet, där han bland annat undervisar i post-moderna teorier, särskilt postmoderna franska tänkare, och arbetar med plagieringsfrågor vid Centrum för universitetslärarutbildning. Medlemmar i Alliance Française kan ha hört Christophe Premat tala om arkitekturen i På spaning efter den tid som flytt. Hos oss kommer han att hålla sin föreläsning på svenska.
Två skrifter
Innan sällskapets mångårige ordförande Emi-Simone Zawall avslutade sin period som ordförande i Marcel Proust-sällskapet (tack Emi-Simone!) slutförde hon arbetet med utgivningen av något så sensationellt som ett okänt brev från Proust.
För över ett år sedan berättade filosofen Marcia Sá Cavalcante Schuback för styrelsen att hon ärvt tre Proustbrev från sin pappa (som startade och drev det brasilianska Marcel Proust-sällskapet) och med hjälp av Jan Stolpe, Lotta Riad och Nathalie Dyer Mauriac, forskningschef vid Centre national de la recherche scientifique i Paris och ledare för gruppen för Proustforskning vid Institut des textes et manuscrits modernes i Paris, lyckades vi få reda på att ett av dessa brev – skrivet 19 eller 20 februari 1920 till Prousts förläggare vid Gallimard Jacques Rivière – inte publicerats någonstans tidigare.
Styrelsen beslutade därför att låta sällskapet ge ut brevet i en tvåspråkig utgåva. Jan Stolpe har översatt och försett det med en kommentar, Lotta Riad har hjälpt till med textetableringen och även översatt Jans kommentar till franska, och Marcia Sá Cavalcante Schuback har skrivit en essä om sitt förhållande till Proust.
Inte nog med det: det har också upptäckts ett okänt brev från Proust i Svenska Akademiens samlingar. Brevet är skrivet 1913 till författaren och grevinnan de Martel de Janville, mer känd som Gyp. Även detta är nu utgivet i en tvåspråkig utgåva och även här står Jan Stolpe för översättning och kommentar och Lotta Riad för hjälp med textetableringen. Emi-Simone Zawall har skrivit en längre essä om hur brevet kan tolkas och Wandrille Micaux har översatt samtliga svenska texter till franska.
Svenska Akademiens utgivning sker i samarbete med Marcel Proust-sällskapet vilket innebär att ni medlemmar kommer att erbjudas ett exemplar var av vardera skrift.
Skrifterna delas ut till medlemmar (även nytillkomna!) i samband med Christophe Premats föreläsning om Prousts förhållande till judendomen. Till de medlemmar som inte kan närvara på lördag kommer skrifterna att distribueras via post. För icke-medlemmar kostar skrifterna 50 kronor styck.
Vi håller som vanligt till i Konstakademiens hörsal (plan 2) på Fredsgatan 12. En alternativ ingång med tillgång till hiss finns på Jakobsgatan 27 C. Närmaste tunnelbanestationer är Kungsträdgården och T-centralen. Ett flertal bussar stannar även vid Tegelbacken och vid Karl XII:s torg.
Evenemang
lördag 6 april 2024
Prousts romantiska tänkande och tänkarens födelse ur älskarens olycksöde i På spaning efter den tid som flytt
Detta föredrag ställdes in på grund av sjukdom och genomförs framöver istället. Vi återkommer i mejl till medlemmar, och på hemsidan och Facebook när vi vet ner.
Föredraget handlar om hur romanen för Proust utgör inte bara en särskild uttrycksform utan ett särskilt sätt att tänka – ett särpräglat ”romantiskt” tankesätt som skiljer sig från såväl poesin som filosofin. Ett sådant perspektiv låter På spaning efter den tid som flytt framträda inte bara som en gestaltning av ett annat sätt att förstå romanformens förhållande till tanken, utan också av en annan förståelse av vem tänkaren är och under vilka betingelser som tänkande i själva verket sker.
Johan Sehlberg är fil. dr i filosofi vid Södertörns högskola med samtida fransk filosofi, antikens filosofi och filosofisk estetik som främsta forskningsintressen.
I och med att tillfället inleds med årsmötet är det inget inträde.
Årsmöte: kl. 13.00-13.30.
Föredrag: kl. 13.30-14.30.
Evenemang
lördag 3 februari 2024
Romanens segertåg med Ingrid Elam
Det har äntligen blivit dags för årets första föreläsning. Till lördagen den 3 februari kl. 13.00 har vi bjudit in kritikern och författaren Ingrid Elam som i sin senaste bok Romanens segertåg (Natur & Kultur 2022) ägnat sig åt den västerländska romanformens drygt trehundraåriga historia. Hon kommer att tala om Marcel Prousts särskilda plats i denna historia.
Vi håller som vanligt till i Konstakademiens hörsal (plan 2) på Fredsgatan 12. En alternativ ingång med tillgång till hiss finns på Jakobsgatan 27 C. Närmaste tunnelbana är Kungsträdgården och T-centralen. Ett flertal bussar stannar även vid Tegelbacken och vid Karl XII:s torg.
---
Föreläsningen spelades in och går att se i efterhand.
Se föreläsningen